26 de febrer del 2012

El nacionalisme

És una ideologia i moviment que reivindica l’organització política independent d’una nació. Promou com a valors fonamentals el benestar, l’independència, la preservació dels trets identificatius i l’exaltació de la pròpia nació. Proclama que algunes nacions es trobarien en una millor situació si els hi donessin llibertat per governar-se a si mateixes, assolint d’aquesta manera l’independència econòmica, política i cultural.
A l’actualitat hi ha molts moviments nacionalistes. A Xile, Canadà, Espanya, França, Itàlia, Mèxic, Països Baixos, Polònia, Regne Unit, Portugal, Suïssa…. A Espanya hi ha una gran tensió quan es parla del nacionalisme, sobretot de la proposta político - independentista de la població catalana i d’alguns partits polítics.
Però això no significa que només es trobi a Catalunya aquesta ideologia, perquè com el seu nom indica són un conjunt d’idees, en aquest cas, sobre política i per tant pot aparèixer en qualsevol persona de diferents indrets del món. Trobem el nacionalisme basc, el gallec, valencià, canari, andalús, aragonès, i l’aranès (Vall d’Aran).
Com a conclusió del fragment anterior, podríem dir que l’extensió d’aquesta ideologia es deu a que tots som humans, i per tant tenim unes creences pròpies, individuals però també comunes, tot i que difereixen en alguns punts. El que queda clar és que tots tenim una identitat comuna, som éssers humans. Això queda refutat amb un exemple que forma part d’un article:
Una vez alguien preguntó muy seria y pseudo-intelectualmente “¿de qué raza eres?”. Y la respuesta fue “soy de la raza humana.”
Personalment, hem sento més catalana que espanyola. He nascut a Catalunya i es normal que això faci que el meu sentiment patriòtic sigui catalanista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada