23 de febrer del 2012

Definicions - Tema 6

1. Animal cultural: L'ésser humà té una naturalesa biològica que s'obre a l'ordre cultural: llenguatge, tècnica, moral, dret, religió...


2. Individu: Qualsevol ésser complet que pertany a una espècie.


3. Individualisme possessiu: Cada ésser és l'únic propietari de la seva persona i les seves capacitats i no deu res a la societat per elles. Porta al egoisme ètic, posició insolidària.


4. Sociabilitat natural: L'ésser humà necessita la societat i la cultura que aquesta li aporta per realitzar-se d'acord amb les capacitats pròpies.


5. Contractualisme: Acord social del que és fruit la societat. Es produeix entre els éssers humans per evitar la lluita dels uns contra els altres.


6. Voluntat general: Suma de les voluntats particulars a la qual va a parar la llibertat natural a canvi de la llibertat civil.


7. Antropologia social: Estudi científic de les cultures humanes.Estudia la manera de viure dels diferents grups humans, l'evolució que han experimentat i la cultura de manera objectiva.

8. Socialització primària: Té l'objectiu d'introduir el subjecte en la societat i es desenvolupa durant la primera etapa de la infantesa.


9. Rol: Els papers que adopten les persones a la societat.


10. Cultura: És el complex de coneixements, creences, art, moral, dret, costums i altres aptituds i hàbits que l'home adquireix com a membre de la societat.


11. Subcultura: Diferents formes de viure la cultura sense posar en dubte la cultura hegemònica.


12. Contracultura: És un moviment de rebel·lió contra la cultura hegemònica que presenta un projecte de cultura i societat alternatives.


13. Nous moviments socials: Moviments socials que troben a la xarxa un vehicle per a la comunicació de les seves propostes.



14. Civilització: És l'agrupació cultural de més abast, el nivell d'identitat cultural més ampli que pot distingir un ésser humà d'un altre.


15. Etnocentrisme: Analitza les cultures des del punt de vista de la pròpia cultura, que es converteix en la mesura per valorar als altres.


16. Racisme: Creença o ideologia que defensa l'existència de races superiors o inferiors.

17. Aporofòbia: Rebuig i menyspreu envers el pobre.

18. Multiculturalisme: Existència de diferents cultures en un mateix territori o espai social.

19. Interculturalisme: Propugna la trobada entre les diferents cultures en condicions d'igualtat. Proposa aprendre a conviure en un món pluralista i entén que la diversitat es una font de riquesa.

20. Universalisme: Descobreix uns valors compartits, destaca el respecte a les diferències culturals. Evita que unes cultures s'imposin a unes altres. Basat en el respecte i la tolerància.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada