11 d’abril del 2012

Definicions - Tema 8

1. Monisme materialista: Teories que expliquen el psiquisme humà com una conseqüència del cervell tan desenvolupat. Només existeix la matèria.
2. Materialisme emergentista: Posició que considera que el que és metal no es redueix a allò que és físic, però si que emergeix evolutivament del que és físic. Només existeix la matèria.
3. Dualisme platònic: Posició defensada per Plató, l'ésser humà està compost de cos i ànima i que aquesta, és immortal i immaterial i ja existia abans d'unir-se al cos. 
4. Hilemorfisme: Posició defensada per Aristòtil que considera que l'ànima i el cos són complementaris i inseparables. Només es poden separar en la nostra imaginació.
5. Dualisme interaccionista: Tesi defensada per John C. Ecles, manté que la ment i el cervell són  realitats diferents , hi ha fets que reclamen una ment autoconscient, el cervell per si sol és insuficient.
6. Interaccionisme emergentista: Karl Popper sosté que no tot el que és real ha de ser material i que la ment és un producte evolutiu del cervell. Per Popper existeixen tres mons que interactuen entre si.
7. Raó teòrica:  S'ocupa d'allò que no pot ser d'altra manera,  objectes o esdeveniments. Per tant, tracta de fets necessaris.
8. Raó pràctica: S'ocupa d'allò que pot ser d'altra manera(per tant, d'allò que és contingent), s'encarrega de plantejar quins fins hem de perseguir els éssers humans i entén que quan algú fa bé aquesta funció és un home prudent. L'objectiu és assolir la felicitat.
9. Raciovitalisme: Teoria de José Ortega y Gasset, la qual defensa que la raó vital no és la vida com a raó sinó com un element constitutiu de la vida.
10. Acció comunicativaAcció orientada a l'entesa i al consens entre diferents locutors. 
11. Acció estratègica: Obtenir mitjans per aconseguir fins. Acció orientada a l'entesa.
12. Persona (Boeci): Substància individual de naturalesa racional.
13. Dignitat:  Dret de les persones a no ser tractades com un mitjà sinó com a fi. La persona té valor absolut.
14. Existència encarnada: Dir que les persones existeixen significa que estan dotades d'una interioritat que els permet obrir-se al món.
15. CompromísConjunt de promeses compartides en què intervè la llibertat humana.
16. Proximitat: Donació de quelcom del propi ésser a una altra persona, sigui qui sigui, només pel fet de necessitar-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada