9 d’abril del 2012

Biografia Martin Buber

(Viena, 1878 - Jerusalem, 1965) Escriptor i filòsof israelià. Arran del divorci dels seus pares, es va criar en la localitat austríaca de Lemberg, on residia el seu avi patern, Salomón Buber. Allà va conèixer la Bíblia, la llengua hebrea clàssica i el pensament jueu ortodox i va compartir la vida d'oració i estudi dels piadosos seguidors del corrent hassidim.

Als catorze anys va tornar a la casa paterna i en 1896 va iniciar estudis de filosofia i història de l'art a la Universitat de Viena, que més tard va continuar en Leipzig, encara que finalment es va doctorar a Berlín en 1904. Es va afiliar al sionisme i va participar al primer congrés d'aquest moviment celebrat a Basilea, l'any 1897 i, en 1901, va començar a treballar com a redactor en el diari Die Welt.

Va col·laborar també en 1904 amb el futur primer president de l'Estat d'Israel, Hayyim Weizmann. . Finalment, va aconseguir fundar Der Jude, que va dirigir des de 1916 fins a 1924, un dels primers periòdics dedicats a Alemanya al pensament sionista.

Des de 1923 fins a deu anys més tard va ensenyar teologia jueva i història de les religions a la Universitat de Frankfurt i va iniciar el plantejament teòric que originaria més tard la seva obra Jo i Tu. Abans, en 1920, havia creat amb Franz Rosenzweig la Freies Jüdisches Lehrhaus (Acadèmia Jueva Lliure), que va anar el més important centre d'educació de jueus adults anterior a la Segona Guerra Mundial.

Després de llargs anys d'escriptura i revisió, en 1923 es va publicar el títol abans esmentat, Jo i Tu, una de les obres fonamentals de l'autor. En 1933 els seus estudis teològics es van veure bruscament interromputs, i quan Hitler va prendre el poder va ser expulsat de la universitat i va decidir emigrar a Palestina. En 1938 va ser nomenat professor de filosofia social a la Universitat hebrea de Jerusalem, on va ensenyar fins a la seva jubilació en 1951


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada