13 de març del 2012

Biografia Aristòtil

Aristòtil va néixer a Estageira el 384 aC. El seu pare Nicòmac era el metge personal del rei Amintes III de Macedònia. A l'edat de divuit anys, es va traslladar a Atenes per continuar la seva educació a l'Acadèmia platònica i Plató va ser el seu mestre. Aristòtil va romandre a l'Acadèmia durant gairebé vint anys, primer com a alumne i posteriorment com a professor, fins després de la mort de Plató el 347 aC.
Quan va morir Plató, va marxar d'Atenes i en aquest període va confegir les seves pròpies teories. Va viatjar a l'Àsia Menor. Aristòtil, es va casar amb Píties, neboda o filla adoptiva d'Hèrmies. Ella li va donar una filla, a qui van anomenar també Píties. Més tard, va ser convidat per Filip II de Macedònia per convertir-se en el tutor del seu fill Alexandre el Gran.
Aristòtil va ser designat com a cap de la Reial Acadèmia de Macedònia. Durant aquest temps donà lliçons no només a Alexandre, sinó també a altres dos futur reis. 
L'any 335 aC va tornar a Atenes i va fundar la seva pròpia escola, la que es coneix com a Liceu. Mentre estava a Atenes, va morir la seva dona Píties i Aristòtil es va aparellar amb Herpília d'Estageira, que li va donar un fill, nen a qui van donar el nom del seu pare, Nicòmac. 
Els seus tractats més importants són el de FísicaMetafísicaÈtica a NicòmacPolítica, De Anima (Sobre l'ànima) i la Poètica.
A prop del final de la seva vida Alexandre va començar a sospitar de complots contra ell, i va amenaçar Aristòtil en algunes cartes. 
Després de la mort d'Alexandre, Eurímedon Hierofant va denunciar Aristòtil per no lloar als déus. Aristòtil va haver de marxar a la propietat de la família de la seva mare a Calcis, i comentà: "No vaig permetre que als atenencs pequessin dues vegades contra la filosofia". Va morir a l'illa d'Eubea de causes naturals l'any 322 aC, a l'edat de 62 anys. Aristòtil va nomenar conseller delegat al seu alumne Antípater i va deixar un testament en què va demanar ser enterrat amb la seva dona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada